Opći uvjeti poslovanja

UVODNE ODREDBE
Članak 1.

Ovim Općim uvjetima poslovanja uređuju se svi trenutni i budući poslovni odnosi u kojima VIS FORTIS, obrt za usluge, vl. Stanislava Poj iz Vukovara, Šokačka 5, OIB 47302418083

kao prodavatelj odnosno najmodavac, vrši uslugu iznajmljivanja ili prodaje ortopedskih pomagala i drugih pomagala za njegu različitih proizviđača, tako da se sve ponude i isporuke proizvoda izvršavaju isključivo na temelju istih, ukoliko se drukčije ne ugovori izričito i u pisanom obliku.

Ovi opći uvjeti poslovanja primjenjuju se na sve ugovore o prodaji ili najmu ortopedskih pomagala i pomagala za njegu od strane VIS FORTIS, obrt za usluge, vl. Stanislava Poj iz Vukovara, Šokačka 5, OIB 47302418083 i njihov su sastavni dio.

Za slučaj da Kupac/Najmoprimac ima opće uvjete poslovanja koji odstupaju od ovih Općih uvjeta, ugovorne strane suglasno pristaju na primjenu ovih Općih uvjeta, ako drukčije nije ugovoreno.

ZASNIVANJE UGOVORNOG ODNOSA
Članak 2.

Ugovorni odnos nastaje prihvatom ponude VIS FORTIS, obrt za usluge, vl. Stanislava Poj iz Vukovara, Šokačka 5, OIB 47302418083. Kupac/Najmoprimac prihvaća primjenu ovih Općih uvjeta te je suglasan da isti budu primarno mjerodavni za tumačenje volje ugovornih strana.

U slučaju bilo kakve nedosljednosti između pisane ponude i Općih uvjeta, primjenjivati će se odredbe Općih uvjeta poslovanja, ukoliko u pisanom obliku ne bude drukčije dogovoreno.

Kupac sklapa ugovor o kupoprodaji ili najmu ortopedskog ili drugog pomagala za njegu sa VIS FORTIS, obrt za usluge, vl. Stanislava Poj iz Vukovara, Šokačka 5, OIB 47302418083 (dalje u tekstu: VIS FORTIS.) u svojstvu prodavatelja odnosno najmodavca.

Pravne osobe kao kupci podliježu primjeni Zakona o obveznim odnosima i Zakona o elektroničkoj trgovini, te se na njih ne primjenjuje Zakon o zaštiti potrošača.

Sklapanje ugovora o kupoprodaji regulirano je u skladu sa zakonskim odredbama uzimajući u obzir naročito načela i odredbe direktiva Europske unije.

Ovi Opći uvjeti poslovanja predstavljaju i predugovornu obavijest, te se odnose na sklapanje ugovora o kupoprodaji ukoliko je kupac potrošač odnosno svaka fizička osoba koja sklapa pravni posao ili djeluje na tržištu izvan svoje trgovačke, poslovne, obrtničke ili profesionalne djelatnosti, te ukoliko se ugovor sklapa između trgovca i potrošača u okviru organiziranog sustava prodaje ili pružanja usluge bez istodobne fizičke prisutnosti trgovca i potrošača na jednome mjestu pri čemu se do trenutka sklapanja ugovora te za sklapanje ugovora isključivo koristi jedno ili više sredstava daljinske komunikacije.

Službeni jezik za sklapanje ugovora o kupoprodaji je hrvatski jezik.

Članak 3.

Kupovina ili dogovaranje usluge najma ortopedskog i drugog pomagala se obavlja na web stranicama obrta VIS FORTIS ispunjavanjem za to predviđenog obrasca. Prilikom ispunjavanja obrasca kupac je dužan upisati sve podatke koji se od njega traže. Kupovinu je moguće ostvariti uz potvrdu kupca da je prethodno pročitao i razumio Opće uvjete poslovanja te da je na iste pristao i da je upoznat da je to narudžba s obvezom plaćanja.

Kupovina je moguća 24 sata na dan, 7 dana u tjednu.

U slučaju problema ili nejasnoća tijekom prihvata ponude kupac može kontaktirati VIS FORTIS, obrt za usluge putem maila info@visfortis.hr ili na kontakt telefon: +385 989760039

GLAVNA OBILJEŽJA PROIZVODA
Članak 4.

Kupac se upoznaje s glavnim obilježjima proizvoda na obrta VIS FORTIS.

Prodavatelj/najmodavac zadržava pravo izmjene informacija, uključujući cijene proizvoda i akcijske ponude na stranicama bez prethodne najave. Uz sliku proizvoda nalazi se opis glavnih obilježja proizvoda i njegova cijena s PDV-om. Cijene, uvjeti plaćanja i akcijske ponude vrijede isključivo u trenutku plaćanja.

Proizvod će biti opisan u pisanoj ponudi i isti se ne može mijenjati.

CIJENA PROIZVODA
Članak 5.

Cijene proizvoda izražene su u eurima, a predstavljaju neto cijenu uvećanu za porez na dodanu vrijednost, po stopi propisanoj Zakonom o porezu na dodanu vrijednost u vrijeme isporuke robe.

UVJETI PLAĆANJA
Članak 6.

Prodavatelj zadržava pravo vlasništva nad robom do potpunog podmirenja računa i možebitnih zateznih kamata. Kupac se obvezuje naručene proizvode platiti:

  • Uplatom na račun – na adresu e-pošte koju kupac navede prilikom prihvata ponude, šalju se podaci potrebni za uplatu, uključujući broj računa na koji kupac treba uplatiti iznos narudžbe. Kupac može izvršiti plaćanje korištenjem internet bankarstva ili uplatom u poslovnici banke, poštanskom uredu, na FINI i sl. Nakon zaprimanja uplate kupca šalju se proizvod na adresu koju je naznačio u narudžbi.

UVJETI I ROKOVI ISPORUKE
Članak 7.

Kupnju odnosno najam proizvida nije moguće obaviti bez označavanja kućice “Slažem se s Općim uvjetima poslovanja” čijim označavanjem kupac/najmoprimac potvrđuje da je pročitao i razumio ove Opće uvjete poslovanja te da se sa istima slaže.

Ukoliko se kupac/najmoprimac slaže sa kupnjom/najmom proizvoda, prodavatelj/najmodavac će na adresu e-pošte kupca poslati internet poveznicu Općih uvjeta poslovanja zajedno s potvrdom narudžbe te brojem iste kojom potvrđuje da je narudžba kupca zaprimljena i u procesu obrade. 

Prodavatelj/najmodavac će kupac/najmoprimac poslati na adresu njegove e-pošte potvrdu o sklopljenom kupoprodajnom ugovoru / ugovoru o najmu zajedno s potvrdom da je paket poslan.

Ukoliko kupac nije zaprimio potvrdu kupnje putem e-pošte u roku od 24 sata ili nije moguće pristupiti usluzi na način naveden u e-poruci, dužan je kontaktirati prodavatelja na adresu e-pošte maila info@visfortis.hr ili na kontakt telefon: +385 989760039

Članak 8.

Ugovor o kupoprodaji/najmu je sklopljen trenutkom prihvata ponude kupca/najmoprimca, a proizvod će biti otpremljen dostavnoj službi u roku od 24 sata (subota, nedjelja i neradni dani isključeni) po primitku uplate kupoprodajne cijene, osim kod plaćanja proizvoda pouzećem.

Proizvod će biti dostavljen kupcu/najmoprimcu na teritoriju Republike Hrvatske u roku od 72 sata (subota, nedjelja i neradni dani isključeni) od predaje proizvoda dostavnoj službi.

Datumi i rokovi isporuke u potpunosti obvezuju prodavatelja te će isti odgovarati kupcu za zakašnjenje.

VIS FORTIS ne odgovara za zakašnjenje ako je do istoga došlo zbog više sile ili nepredvidivih okolnosti, u kojem slučaju kupac i prodavatelj mogu odustati od narudžbe bez odštete ili dogovoriti nove rokove isporuke.

TROŠKOVI ISPORUKE
Članak 9.

Uslugu dostave vrši dostavna služba.

Troškove dostave u cijelosti plaća kupac, osim ako je drugačije navedeno na web stranici prodavatelja/najmodavca. Dostava se vrši unutar Republike Hrvatske.

Kupci/najmoprimci su dužni pošiljku preuzeti i pregledati pred dostavljačem, a sve kako bi se izbjegle naknadne reklamacije zbog mogućnosti oštećenja pošiljke prilikom dostave. Troškove isporuke u potpunosti snosi kupac.

Članak 10.

Račun R1 kupac je dužan zatražiti prilikom ispunjavanja narudžbe, naknadni zahtjevi za R1 računom neće biti uvaženi.

JAMSTVA
Članak 11.

VIS FORTIS prije svake isporuke proizvoda provjerava ispravnost naručenog proizvoda.

Kupac, odnosno primatelj usluge jamči da posluje u skladu sa zakonom, te posjeduje sve važeće licence, dozvole i ovlaštenja za kupnju proizvoda, te da nije podnesen zahtjev niti je donesena odluka o stečaju ili prestanku postojanja društva.

Ukoliko VIS FORTIS nije u mogućnosti isporučiti naručeni proizvod, o tome će obavijestiti kupca/najmoprimca. Kupac/najmoprimac može prekinuti narudžbu ili pričekati dok proizvod bude ponovno dostupan. Ukoliko VIS FORTIS nije u mogućnosti isporučiti proizvod u ugovorenom roku obavještava kupca koji mu je dužan ostaviti naknadni razumni rok za ispunjenje ugovora o kupoprodaji.

Ukoliko kupac ne preuzme proizvod ili odbije preuzeti proizvod bez valjanog razloga, VIS FORTIS zadržava pravo zahtijevati nadoknadu troškova manipulacije, transporta i drugih mogućih troškova.

PREGLED STVARI I ODGOVORNOST ZA NEDOSTATKE
Članak 12.

Kupac/najmoprimac je dužan primljenu robu na uobičajeni način pregledati ili je dati na pregled, čim je to prema redovitom tijeku stvari moguće, i o vidljivim nedostacima iste, uključujući i neispravnu količinu ili isporuke proizvoda koje nije naručena odnosno kupljena, obavijestiti društvo VIS FORTIS u pisanom obliku, bez odgađanja, a najkasnije u rokovima propisanim Zakonom o obveznim odnosima, inače gubi pravo koje mu po toj osnovipripada.

Kad se nakon primitka robe od strane Kupca/najmoprimca pokaže da roba ima neki nedostatak koji se nije mogao otkriti uobičajenim pregledom prilikom preuzimanja robe (skriveni nedostatak), Kupac je dužan, pod prijetnjom gubitka prava, o tom nedostatku obavijestiti obrt VIS FORTIS u pisanom obliku, s detaljnim opisom nedostatka, sukladno Zakonu o obveznim odnosima, računajući od dana kad je nedostatak otkrio.

Članak 13.

Kod isticanja zahtjeva na osnovi jamstva za ispravnost prodane stvari (garancija), kupac je ovlašten zahtijevati otklanjanje nedostataka u razumnom roku i/ ili zamjenske isporuke koje društvo Tao Tech d.o.o. smatra potrebnim i primjerenim, pri čemu obrt VIS FORTIS ne odgovara za posljedice koje su proizašle iz toga.
U slučaju nestručnog popravka od strane Kupca ili treće osobe, obrt VIS FORTIS ne odgovara za posljedice koje su proizašle iz toga.

Članak 14.

Obrt VIS FORTIS ne odgovara za nepropisno ili nepravilno korištenje, neispravno ili nemarno postupanje ili skladištenje isporučene robe.

U slučaju prethodno navedenog postupanja Kupca ili trećih osoba, Kupac gubi prava koja mu po bilo kojoj osnovi pripadaju.

Članak 15.

Obrt VIS FORTIS odgovara za daljnju štetu, pored one koja nastane izravno na robi koju je isporučilo, samo u slučaju namjere ili grube nepažnje njegovih rukovodećih radnika, skrivljene povrede života, tijela i zdravlja, te zlonamjerno prešućenih nedostataka na isporučenoj robi.

U slučaju skrivljene povrede bitnih ugovornih obveza društvo VIS FORTIS odgovara i za postupanje svojih nerukovodećih radnika, i to za krajnju nepažnju, dok je odgovornost zbog obične nepažnje nerukovodećih radnika ograničena na tipične štete koje su u razumnoj mjeri predvidive.

Ako kupac/najmoprimac, zbog okolnosti za koje odgovara VIS FORTIS (propušteno ili neispravno učinjeni prijedlozi ili savjeti dani prije ili nakon sklapanja ugovora, ili skrivljena povreda sporednih ugovornih obveza, osobito uputa za obradu robe), isporučen proizvod ne bi koristio u skladu s ugovorom, na odgovarajući se način primjenjuju prethodni stavci ovog članka, pri čemu su daljnji zahtjevi isključeni.

UVJETI POVRATA I REKLAMACIJE
Članak 16.

VIS FORTIS (dalje: prodavatelj/najmodavac) odgovara za materijalne nedostatke proizvoda do trenutka prijelaza rizika na kupca/najmoprimca (trenutak predaje stvari u posjed kupcu ili trećoj osobi određenoj od strane kupca, a koja nije prijevoznik), bez obzira je li mu materijalni nedostatak bio poznat. Također, isti odgovara i za one materijalne nedostatke koji se pojave nakon prijelaza rizika na kupca ako su posljedica uzroka koji je postojao prije toga. Predmnijeva se da je nedostatak koji se pojavio u roku od šest mjeseci od prijelaza rizika na kupca postojao u vrijeme prijelaza rizika, osim ako prodavatelj ne dokaže suprotno ili suprotno proizlazi iz naravi stvari ili naravi nedostatka.

Nedostatak postoji:

1. ako proizvod nema potrebna svojstva za svoju redovitu uporabu ili za promet,

2. ako proizvod nema potrebna svojstva za posebnu uporabu za koju ga kupac nabavlja, a koja je bila poznata prodavatelju ili mu je morala biti poznata,

3. ako proizvod nema svojstva i odlike koje su izrijekom ili prešutno ugovorene, odnosno propisane,

4. kad je prodavatelj predao proizvod koji nije jednak uzorku ili modelu, osim ako su uzorak ili model pokazani samo radi obavijesti,

5. ako proizvod nema svojstva koja inače postoje kod drugih proizvoda iste vrste i koji je kupac mogao opravdano očekivati prema naravi proizvodi, posebno uzimajući u obzir javne izjave prodavatelja, proizvođača i njihovih predstavnika o svojstvima proizvodi (reklame, označavanje proizvodi i dr.).

Trošak povrata snosi prodavatelj, u slučajevima kada je kupac obavijestio prodavatelja o povratu proizvoda s materijalnim nedostatkom za koju odgovara prodavatelj, a prodavatelj je ponudio da robu koju kupac vraća sam preuzme. U slučajevima jednostranog raskida ugovora o kupoprodaji ili drugim slučajevima povrata, izuzev materijalnog nedostatka proizvoda, kupac u potpunosti sam snosi troškove povrata, umanjenih za 50% ukoliko je obavijestio prodavatelja o povratu, a prodavatelj je ponudio da robu koju kupac vraća sam preuzme.

PRAVO NA JEDNOSTRANI RASKID
Članak 17.

Potrošač može ugovor jednostrano raskinuti u roku od 7 dana bez navođenja razloga.

Rok od 7 dana započinje teći od dana kada je potrošaču ili trećoj osobi određenoj od strane potrošača, a koja nije prijevoznik, proizvod predan u posjed.

Pravo na raskid ugovora o kupoprodaji nije dopušten u slijedećim slučajevima kada je:

  • predmet ugovora proizvod koji je izrađen po specifikaciji potrošača ili koji je jasno prilagođen potrošaču,
  • predmet ugovora zapečaćena roba koja zbog zdravstvenih ili higijenskih razloga nije pogodna za vraćanje, ako je bila otpečaćena, odnosno, korištena nakon dostave.

Da bi potrošač mogao ostvariti pravo na jednostrani raskid ugovora, isti mora prodavatelja obavijestiti o svojoj odluci o jednostranom raskidu ugovora prije isteka roka od 7 dana i to nedvosmislenom izjavom poslanom poštom na adresu VIS FORTIS, obrt za usluge, vl. Stanislava Poj, Vukovar, Šokačka 5 ili putem maila na adresu: info@visfortis.hr

Potvrdu primitka izjave o jednostranom raskidu ugovora prodavatelj će dostaviti potrošaču bez odgađanja, elektroničkom poštom. U slučaju raskida ugovora, svaka je strana dužna vratiti drugoj strani ono što je primila na temelju ugovora.

Prodavatelj mora izvršiti povrat plaćenog tek nakon što mu roba bude vraćena, odnosno, nakon što mu potrošač dostavi dokaz da je robu poslao natrag prodavatelju, ako bi o tome prodavatelj bio obaviješten prije primitka robe.

Prodavatelj nije u obvezi izvršiti povrat dodatnih troškova koji su rezultat potrošačeva izričitog izbora vrste prijevoza koji je različit od najjeftinije vrste standardnog prijevoza koji je ponudio prodavatelj. Prodavatelj mora izvršiti povrat plaćenoga služeći se istim sredstvima plaćanja kojim se koristio potrošač prilikom plaćanja, osim ako potrošač izričito ne pristane na neko drugo sredstvo plaćanja, te uz pretpostavku da potrošač ne bude obvezan platiti nikakve dodatne troškove za takav povrat.

Sve izravne troškove povrata proizvoda potrošač je dužan snositi sam. Potrošač je odgovoran za svako umanjenje vrijednosti proizvoda koje je rezultat rukovanja proizvodom osim onog koje je bilo potrebno za utvrđivanje prirode i obilježja proizvoda.

Prodavatelj može raskinuti ugovor o kupoprodaji, ako kupac ne uplati kupoprodajnu cijenu, te nije dužan izvršiti isporuku proizvoda do trenutka primitka kupoprodajne cijene, osim u slučaju kada je kupac odabrao način plaćanja pouzećem. Ukoliko kupac iz nekog razloga ne preuzme pošiljku te se ista vrati prodavatelju, prodavatelj neće ponoviti druge dostave.

PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE
Članak 18.

Sve prigovore sukladno članku 10. Zakona o zaštiti potrošača, potrošač može poslati putem pošte na adresu VIS FORTIS, obrt za usluge, vl. Stanislava Poj Vukovara, Šokačka, elektroničke pošte na adresu e-pošte info@visfortis.hr

Kako bi potrošaču VIS FORTIS, obrt za usluge, odgovor na pisani prigovor koji nije upućen elektroničkom poštom, mole se potrošači da navedu točne podatke o svome imenu i prezimenu te adresi na koju će im biti dostavljen odgovor. Odgovor na prigovor potrošača VIS FORTIS, obrt za usluge, vl. Stanislava Poj zakonski mora dati u pisanom obliku najkasnije u roku 15 dana od dana primitka prigovora.

Pravila o pisanom prigovoru potrošača ne odnose se na pravne osobe, a na koje se primjenjuje Zakon o obveznim odnosima i Zakon o elektroničkoj trgovini.

Članak 19.

Za slučaj spora iz ili u svezi sa trgovačkim ugovorom, stranke će isti nastojati riješiti mirnim putem. U slučaju nepostizanja mirnog rješenja spora, stranke ugovaraju nadležnost suda u Vukovaru, s time da VIS FORTIS, obrt za usluge, vl. Stanislava Poj može pokrenuti postupak i pred sudom opće mjesne nadležnosti za Kupca.

Ako bilo koji dio iz Općih uvjeta postane nevaljan, nezakonit ili neizvršiv na bilo koji način, ostatak ugovora i Općih uvjeta ostaju na snazi.

Članak 20.

Za ugovore koje VIS FORTIS, obrt za usluge, vl. Stanislava Poj, zaključi u obavljanju svoje djelatnosti mjerodavno je pravo Republike Hrvatske.

Članak 21.

Podatke o Kupcima VIS FORTIS, obrt za usluge, vl. Stanislava Poj, obrađuje elektronskom obradom podataka i pohranjuje u datoteke. Isti predstavljaju poslovnu tajnu.

VIS FORTIS, obrt za usluge, vl. Stanislava Poj zadržava pravo izmjene Općih uvjeta poslovanja bez prethodne najave. Opći uvjeti poslovanja u skladu su s pravnim propisima Republike Hrvatske.


U Vukovaru, 26.01.2023.